Actuele productinfo
-
voor de bouw

Nomad Concept zeilsculpturen


vraag meer info aanbezoek website

Esthetische hoogstandjes

Met hun opvallende zeilsculpturen draagt Nomad Concept al meer dan zestien jaar een eigenzinnige visie uit op textielarchitectuur. De organische vormentaal van hun membranen geeft gebouwen en open ruimtes een uniek gezicht.

Symbiose van esthetiek en techniek

Nomad Concept ontwikkelt overspanningen in textiel. En dat in zeer uiteenlopende gedaanten: van standaardproduct tot complex multidimensionaal project. Met één constante: een symbiose van esthetiek en spitstechnologie. De water- en zonnewerende functionaliteit moet steeds gepaard gaan met een unieke creatieve vormgeving.

Projecten op maat

Het Belgische maar ook internationale klantenbestand bestaat voornamelijk uit bedrijven, de openbare sector en collega’s-architecten. In samenspraak met de architecten en de opdrachtgever integreert Nomad Concept de textielarchitectuur in het totaalproject. Het bureau neemt daarvoor zowel ontwerp, als begeleiding en realisatie van de zeilsculpturen op zich. De membranen kunnen diverse afmetingen aannemen. De (al dan niet mobiele) zeilarchitectuur komt zowel binnen als buiten tot haar recht. Enkele voorbeelden van openbare projecten zijn de kathedraaloverspanning van het historisch reduit van Fort 4 in Mortsel, alsook de binnenplaats van Tongeren “Julianus” (voormalig klooster).


Ook in parken valt hun werk te bekijken. Deze zeilen zijn een bijzonder schouwspel en een prachtige beschutting voor de parkbezoekers. Voor een privékliniek ontwierp het bureau grote roteerbare zeilen die draaien naargelang de zonnestand. Een technisch hoogstandje dat niemand hen heeft voorgedaan.

Standaardgamma

Nomad Concept ontwikkelt ook standaard zeilstructuren, o.a. Wing, Icebird, Manta en Borneo. Umbellae is een architecturale parasol: elegant, met zeer ruime afmetingen (Ø 5 m). Dankzij een gepatenteerd systeem is de Umbellae extreem windvast en ondanks de grote dimensie eenvoudig te openen.

Duurzaam textiel

Nomad Concept werkt uitsluitend met textielsoorten die bekend staan om hun duurzaamheid en onderhoudsgemak. De levensverwachting van hun zeilen bedraagt meer dan 30 jaar. Het bureau heeft ruime ervaring met onder andere PTFE gecoat textiel in PTFE garens, met PTFE gecoat glasweefsel en andere fluorpolymeren. Deze technologisch hoogstaande materialen maken dat de zeilen weerbestendig zijn gedurende tientallen jaren: wind, zon en regen hebben geen vat op de membranen. Het zeil kan dan ook het hele jaar door buiten blijven staan. Architectuurtextiel heeft dezelfde duurzame kwaliteiten als andere bouwmaterialen en is bovendien lichtdoorlatend.

Licht en souplesse

Textiel is een uiterst flexibel materiaal met een relatief klein gewicht, waardoor de membranen gemakkelijk transporteerbaar zijn. De souplesse van textiel vertaalt zich ook in de flexibiliteit van de vormgeving. Soepele, opvouwbare en verplaatsbare zeilen, gemotoriseerde membranen, zeilen gemobiliseerd door zonne-energie en opvouwbare schaarstructuren … de variatie is groot.


Lichtdoorlatendheid is een andere exclusieve kwaliteit van textiel. Het spel van licht en schaduw dat ontstaat wanneer de zeilen het licht opvangen, weerkaatsen en filteren vormt een essentieel onderdeel van de textielarchitectuur. Door ’s nachts externe lichtbronnen op de zeilen te richten krijgen ze een extra poëtische en zelfs dromerige dimensie.

Organische vormentaal

De souplesse van het basismateriaal geeft de ontwerpers veel vrijheid en ruimte voor creativiteit. De creaties hebben dan ook altijd een unieke en expressieve vormgeving. Organische en gebogen vormen zijn kenmerkend voor hun zeilstructuren en vormen het visitekaartje van het bureau. De combinatie van de lichtwerking met de esthetische vormentaal, geeft de zeilstructuren van The Nomad Concept de unieke look waarvoor ze bekend staan.

Expertise

Nomad Concept verricht voortdurend onderzoek om de ingewikkelde organische vormen in hun ontwerpen te berekenen en beheersen. Bij textielarchitectuur bepaalt de vorm immers de krachtwerking: hoe sterker de kromming van de sculptuur, hoe kleiner de vervorming bij sneeuw en wind. Met eigen computerprogramma’s brengt The Nomad Concept de distributie van voorspanning en externe krachten in kaart, evenals vervormingen, ontwikkeling van patronen en detaillering.

Vanaf begin jaren ’90 is architect Amandus VanQuaille bedrijvig in textielarchtitectuur
zowel als wetenschappelijk onderzoeker als praktisch uitvoerder-architect. Nomad Concept heeft tal van projecten gerealiseerd. De grootste vrije overspanning bedraagt 37 x 37 meter (Tongeren). Niet alleen in België maar ook in de omliggende landen en buiten Europa werden projecten gerealiseerd rekening houdend met uiteenlopende omgevingsfactoren.

Contact

 

Nomad Concept
Koning Leopoldlaan 9A
28970 Breendonk
T + 32 (0)3 485 82 80
F + 32 (0)3 485 82 90
info@nomadconcept.com

Info aanvragen

Voornaam: *
Naam: *
Functie:
Bedrijf / Organisatie:
Straat + nr.: *
Postcode: *
Gemeente: *
E-mailadres: *
Password:
Tel:
Opmerking:
Uw persoonlijke gegevens worden in geen enkel geval doorgegeven aan derden.